Snelle levertermijn! Gratis vanaf 60€!
nl

Huidverzorging bij Rosacea en Couperose: Essentiële Richtlijnen en producten

22-08-2023

Een kalme, egale huid is een teken van gezondheid en schoonheid. Echter, voor mensen die lijden aan huidaandoeningen zoals rosacea en couperose, kan het realiseren van deze huidverwachting een uitdaging zijn. 

Deze aandoeningen gaan vaak gepaard met ongemak, roodheid en zichtbare bloedvaten, wat de behoefte aan specifieke huidverzorgingsproducten en -methoden met zich meebrengt en waardoor schoonheidsproducten een cruciale rol vervullen in het beheren en onder controle houden van deze aandoeningen.


Rosacea: Een Delicate Balans

Rosacea is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door roodheid, zichtbare bloedvaten, puistjes en gevoeligheid. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals erythemateuze (roodheid), papulopustulaire (puistjes) en zelfs oculaire (ogen) rosacea. Bij het kiezen van huidverzorgingsproducten is het van cruciaal belang om de gevoelige aard van de huid te begrijpen en te respecteren.

Wat te vermijden bij Rosacea?

 1. Irriterende Ingrediënten: Vermijd producten die irriterende ingrediënten bevatten, zoals alcohol, geurstoffen en sterk exfoliërende zuren zoals glycolzuur.
 2. Overmatige wrijving: Wees voorzichtig bij het aanbrengen en verwijderen van producten om overmatige wrijving te voorkomen, wat de reeds gevoelige huid kan verergeren.
 3. Extreme Temperaturen: Extreem warm of koud water kan de huid irriteren en roodheid verergeren.

Wat te gebruiken bij Rosacea?

 1. Milde Reinigers: Kies voor zachte, hydraterende reinigers zonder irriterende bestanddelen. Ingrediënten zoals aloë vera en kamille kunnen helpen om de huid te kalmeren.
 2. Kalmerende Serums: Serums met niacinamide, hyaluronzuur en antioxidanten kunnen de huid hydrateren en ontstekingen verminderen.
 3. Zonbescherming: Een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF is cruciaal. Fysieke zonnefilters zoals zinkoxide bieden vaak minder irritatie.
 4. Topische Ontstekingsremmers: Overleg met een dermatoloog over crèmes met azelaïnezuur of metronidazol om roodheid en ontsteking te verminderen.

Couperose: Aandacht voor Fragiliteit

Couperose verwijst naar de zichtbare verwijde bloedvaatjes, vooral op de wangen, neus en kin. De fragiele aard van deze bloedvaten vereist een delicaat benadering van huidverzorging.

Wat te vermijden bij Couperose?

 1. Hitte en Warmte: Het consumeren van pittig voedsel, hete dranken of blootstelling aan hitte kan de bloedvaten doen uitzetten en roodheid verergeren.
 2. Alcohol en Caffeïne: Deze stoffen kunnen de bloedvaten verwijden en daarmee bijdragen aan de zichtbaarheid van couperose.
 3. Harde Wrijving: Vermijd overmatige wrijving bij het aanbrengen van producten om de kwetsbare bloedvaten te sparen.

Wat te gebruiken bij Couperose?

 1. Gentle Exfoliants: Milde exfolianten met melkzuur of salicylzuur kunnen helpen bij het verbeteren van de huidtextuur zonder irritatie te veroorzaken.
 2. Minerale Make-up: Kies voor minerale make-up zonder irriterende ingrediënten om roodheid te camoufleren zonder verdere schade.
 3. Antioxidanten: Serums met antioxidanten zoals vitamine C kunnen helpen de huid te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Wist je dat koffie of cafeïne een negatieve invloed hebben op Couperose en Rosacea?

Koffie kan een potentieel negatieve invloed hebben op mensen die lijden aan couperose en rosacea vanwege verschillende redenen:

 1. Vasodilatatie: Koffie bevat cafeïne, een stof die de bloedvaten kan verwijden (vasodilatatie). Bij mensen met couperose en rosacea zijn de bloedvaten op het gezicht al verwijd en zichtbaar, waardoor ze vatbaarder zijn voor verdere uitzetting. Het drinken van koffie kan de bloedvaten op het gezicht dus nog meer laten opzwellen en de roodheid verergeren.

 2. Verhoogde Bloedcirculatie: Cafeïne kan ook de bloedcirculatie verhogen. Dit kan de bloedvaten onder de huid stimuleren om meer bloed door te laten, wat kan leiden tot een verhoogde zichtbaarheid van bloedvaten en roodheid.

 3. Dehydratatie: Cafeïne heeft een vochtafdrijvend effect, wat kan leiden tot uitdroging. Bij mensen met rosacea kan uitdroging de gevoeligheid en irritatie van de huid verhogen, wat de symptomen kan verergeren.

 4. Stimulatie van Ontsteking: Cafeïne kan de afgifte van ontstekingsbevorderende stoffen in het lichaam stimuleren. Aangezien ontsteking een onderliggend kenmerk is van rosacea, kan het consumeren van cafeïne de ontstekingsreactie verergeren en daardoor roodheid en irritatie verhogen.

 5. Hoge Temperatuur: Warme dranken zoals koffie kunnen de bloedvaten doen uitzetten als reactie op de hitte. Dit kan vooral bij mensen met couperose en rosacea leiden tot verhoogde roodheid en zichtbaarheid van bloedvaten.

Hoewel de reactie op cafeïne en koffie individueel kan variëren, is het raadzaam voor mensen met couperose en rosacea om hun inname van cafeïnehoudende dranken, waaronder koffie, te matigen. Het verminderen van cafeïneconsumptie kan helpen om de symptomen van roodheid en zichtbare bloedvaten onder controle te houden. 


De Rode Wijn Paradox: Hoewel rode wijn vaak wordt geassocieerd met het verergeren van couperose en rosacea vanwege de vasodilaterende eigenschappen, bevatten rode wijnen ook antioxidanten zoals resveratrol die ontstekingen kunnen verminderen. Het effect kan variëren van persoon tot persoon. 


Weetjes over Couperose en Rosacea


Sneeuwvlokken

Wist je dat sommige mensen met couperose vaak zogenaamde "vasculaire sneeuwvlokken" ervaren? Dit zijn kleine witte vlekjes op de huid die ontstaan door de combinatie van verwijde bloedvaten en verdikking van de huid.

Zon Geheimen

Wist je dat zonlicht niet alleen een trigger is voor rosacea- en couperose-flare-ups, maar dat sommige patiënten zelfs beweren dat ze kunnen "voelen" wanneer de zon schijnt, nog voordat ze naar buiten gaan?

Presidentieel 

Wist je dat sommige beroemdheden, zoals de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, bekend staan om hun rooskleurige teint? Deze beroemdheden hebben openlijk gesproken over hun ervaringen met couperose en rosacea.

Sporten blijft gezond

Wist je dat de roodheid veroorzaakt door inspanning, zoals sporten, soms verward kan worden met rosacea? Dit kan soms leiden tot onterechte diagnoseverwarring.

Vloek

Wist je dat rosacea in het verleden vaak werd aangeduid als "de vloek van de Kelten" of "de vloek van de Vikings"? Dit komt door de rode blos op de wangen die vaak wordt geassocieerd met de aandoening.

Persoonlijk

Wist je dat elke persoon met rosacea en couperose een unieke set van triggers heeft? Wat bij de ene persoon een flare-up veroorzaakt, kan bij een andere persoon geen enkele reactie teweegbrengen.

Afkomst

Wist je dat de term "couperose" afkomstig is van het Franse woord "couper", wat "snijden" betekent? Het verwijst naar de verkleuring van de huid die lijkt op de rode strepen die ontstaan als gevolg van gesneden bloedvaten. 


De complexiteit van couperose en rosacea tonen het belang van een snelle bewustwording, preventie en individuele aanpak bij het beheer van deze aandoeningen. 

Met de juiste huidverzorging kunnen deze wel onder controle worden gehouden. Bij BoTh Cosmetics bent u hiervoor aan het juiste adres, want onze Skin Clinic (Schoonheidssalon Patricia) heeft al decennia lang ervaring met huidproblemen en weet als geen ander om deze op de meest efficiënte en correcte wijze aan te pakken! 

Vraag ons dus gerust om raad wanneer u twijfelt over het gebruik van de beste producten tegen Couperose of Rosacea!

Producten tegen Couperose, Rosacea, roodheid


Categorieën