Snelle levertermijn! Gratis vanaf 60€!
nl

Alipidische Huid (sebum tekort)


Wat is een alipidische huid?

Een "alipidische huid" verwijst naar een huidtype dat weinig tot geen natuurlijke olie (sebum) produceert. Sebum is een olieachtige substantie die door de talgklieren in de huid wordt geproduceerd en dient om de huid te hydrateren en te beschermen tegen uitdroging. Een alipidische huid heeft moeite om voldoende olie te produceren, waardoor de huid vaak droog en gevoelig aanvoelt.

Kenmerken van een alipidische huid zijn onder andere:

 1. Droogheid: Een alipidische huid heeft de neiging om droog en schilferig te zijn, omdat er onvoldoende olie wordt geproduceerd om vocht vast te houden.

 2. Gevoeligheid: Een gebrek aan natuurlijke oliën kan de huidbarrière verzwakken, waardoor de huid gevoeliger wordt voor omgevingsinvloeden en mogelijke irritaties.

 3. Trekkerigheid: Mensen met een alipidische huid kunnen een strak, trekkerig gevoel op hun huid ervaren, vooral na het reinigen.

 4. Snellere Veroudering: De natuurlijke oliën in de huid helpen de huid soepel en gehydrateerd te houden. Een alipidische huid kan sneller tekenen van veroudering vertonen, zoals fijne lijntjes en rimpels.

 5. Minder Neiging tot Acne: Omdat er minder olie wordt geproduceerd, hebben mensen met een alipidische huid minder kans op het ontwikkelen van acne. Olie is immers een factor die bijdraagt aan de vorming van puistjes.


Het is belangrijk om een alipidische huid goed te verzorgen met hydraterende producten die de natuurlijke hydratatie helpen aanvullen. Het gebruik van milde reinigingsmiddelen en vochtinbrengende crèmes is essentieel om de huid gezond en comfortabel te houden. 

Het kiezen van producten die geschikt zijn voor dit huidtype kan helpen om droogheid, gevoeligheid en andere ongemakken te verminderen. Hieronder vindt u een uitgelezen selectie beautyproducten die wij met volle overtuiging aan alipidische huiden willen toevertrouwen.

Producten die ideaal zijn bij Alipidische huiden


Verzorgingstips voor een Alipidische huid

Het verzorgen van een alipidische huid vereist speciale aandacht om droogheid en gevoeligheid te verminderen. Hier zijn enkele tips en "wist je datjes" voor het verzorgen van een alipidische huid:

 1. Zachte Reiniging: Gebruik milde, zeepvrije reinigingsmiddelen om je huid te reinigen. Vermijd agressieve reinigingsproducten die de huid kunnen uitdrogen.

 2. Beperkte Reiniging: Overmatig wassen kan de huid verder uitdrogen. Probeer je gezicht 's ochtends en 's avonds te reinigen, en vermijd te veel wrijven.

 3. Hydratatie: Kies een vochtinbrengende crème met hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine en ceramiden. Breng de crème aan wanneer je huid nog vochtig is om vocht vast te houden.

 4. Exfoliatie: Af en toe exfoliëren kan helpen om dode huidcellen te verwijderen en de huid gladder te maken. Kies echter voor zachte exfoliërende producten en beperk het gebruik tot eens per week.

 5. Minimale Hitte: Vermijd te heet water tijdens het douchen of reinigen, omdat dit de huid verder kan uitdrogen.

 6. Beperk Alcoholgebruik: Vermijd huidverzorgingsproducten met een hoog alcoholgehalte, omdat alcohol de huid kan irriteren en uitdrogen.

 7. Bescherming tegen de Zon: Zelfs een alipidische huid heeft bescherming tegen de zon nodig. Gebruik een breedspectrum zonnebrandcrème met een voldoende hoge SPF om je huid te beschermen.

 8. Voedingsrijk Dieet: Een gezond dieet met veel water en voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren en vitamines kan bijdragen aan de algehele gezondheid van je huid.

 9. Luchtvochtigheid: Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in je leefomgeving, vooral tijdens de droge wintermaanden. Dit kan helpen om vochtverlies van je huid te verminderen.


Wist Je Datjes:

 1. Alipidische Betekenis: Het woord "alipidisch" is afgeleid van het Latijnse "a-" (geen) en "lipid" (vet). Het verwijst naar een huidtype met een tekort aan natuurlijke oliën.

 2. Geen Vet Betekent Niet Geen Voeding: Hoewel een alipidische huid weinig natuurlijke oliën produceert, heeft het nog steeds hydratatie en voedingsstoffen nodig om gezond te blijven.

 3. Evenwicht Vinden: Het kan een beetje experimenteren vergen om de juiste balans te vinden tussen hydratatie zonder de huid te verzadigen, vooral als je ook nog gevoelig bent voor puistjes.

 4. Hormonale Invloeden: Hormonale veranderingen kunnen van invloed zijn op de hoeveelheid olie die je huid produceert. Een alipidische huid kan bijvoorbeeld tijdelijk vetter worden tijdens de puberteit.

 5. Individuele Verschillen: Elk persoon heeft een unieke huid, dus het kan nodig zijn om verschillende producten uit te proberen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw huidtype.


Het is belangrijk om geduldig te zijn bij het verzorgen van een alipidische huid en om aandacht te besteden aan hoe je huid reageert op verschillende producten. Als je merkt dat je huid ongemakkelijk aanvoelt of irritaties vertoont, is het raadzaam om ons even te raadplegen voor professioneel advies en aanbevelingen. Wij staan graag voor u klaar!