Snelle levertermijn! Gratis vanaf 60€!
nl

Last van Maskne? Wat is het en hoe kom je er vanaf!?

24-10-2020

De grote boosdoener? Mondkapjes! we kunnen voorlopig niet zonder, en dat zal helaas nog wel even duren! Onder het mondkapje kan het al snel flink warm worden en geïrriteerd aanvoelen. Mensen kunnen er zelfs (meer) puistjes van krijgen. En laten we ook de elastieken niet vergeten! Die zorgen ongewild ook voor een ruwe, geïrriteerde huid.
In dit blog vertellen we je graag hoe je dit best aanpakt, maar ook helpt voorkomen, en lees onderaan zeker onze bruikbare tips! (inclusief een persoonlijke super tip van een heel bekende dermatoloog!).

MASKNE IS NIET HETZELFDE ALS ACNE

Echte maskne is niet hetzelfde als reguliere acne. Acne komt in verschillende soorten en verschijningsvormen. Maskne (ook wel periorale dermatitis genoemd) wordt gekenmerkt door een combinatie van wrijving, warmte en vocht. Met name het uitgeademde, warme vocht dat onder het masker blijft 'hangen'. Sommige mensen reageren bovendien op de producten waarmee (chirurgische) mondmaskers zijn geïmpregneerd. Vaak is een geïrriteerde, rode huid met kleine bultjes het eerste signaal van maskne: het begin van een zich ontwikkelende ontsteking. Door constante wrijving worden ook de pigmentcellen in de huid geactiveerd, waardoor je in het slechtste geval zelfs te maken kunt krijgen met vervelende pigmentvlekken nadat de roodheid verdwenen is.

MASKNE BEHANDELEN

Alpha-H Balancing Cleanser
Alpha-H Balancing Cleanser

Hoe dan ook, in alle bovenstaande gevallen betreft het een vorm van contact dermatitis: een aandoening die het best opgevolgd kan worden door een arts of dermatoloog. Deze zal in de meeste gevallen een creme voorschijven op basis van een laag percentage corticosteroïden en nog andere werkstoffen om uw huidbarrière te beschermen. Gebruik daarom in het gebied rond de mond uitsluitend de door je arts voorgeschreven creme tot het probleem is opgelost, plus een zeer milde reiniger! De Balancing Cleanser van Alpha-H is hiervoor uitermate geschikt! Dit is een uitermate zachte cleanser die na het wassen de ph waarde van uw huid automatisch terug op peil brengt!

De genezen huid bescherm je daarna best gewoon met een milde dagcreme met SPF die goed helpt tegen eventuele pigmentvlekjes als gevolg van huidirritatie of wondjes. We proberen zoveel mogelijk irritatie te vermijden en de huidbarrière zo goed als mogelijk te beschermen. De fluweelzachte Essential Skin Perfecting Moisturizer van Alpha-H is hiervoor de perfecte 'alles in één' dagcreme die u onmiddellijk voldoende bescherming biedt.

Wacht vooral met intensievere producten en gebruik liever een tweetal keer per week een geschikt masker zoals het Clear Skin Blemish Control Mask van Alpha-H.  Voor de rest van je gezicht en hals kan tijdens de voorgeschreven behandeling uw gewone verzorgingsroutine in stand blijven houden.

ACNE

Alpha-H Clear Skin Tonic
Alpha-H Clear Skin Tonic

Naast maskne is er natuurlijk nog de 'reguliere' acne uitbraak. Kies in dit geval voor producten met salicylzuur zoals de Clear Skin Tonic van Alpha-H: een exfoliërende, kalmerende en ontstekingsremmende lotion met 2% salicylzuur. Deze lotion maakt tot diep in de poriën schoon, verwijdert opgehoopt vuil en talg, kalmeert, vermindert roodheid en helpt de talgproductie weer in balans te brengen. Salicylzuur heeft bovendien dezelfde chemische opbouw als aspirine; hierdoor werkt het meteen ook ontstekingsremmend.


De meeste 'maskne' betreft echter dus eerder irritatie dan een echte acne uitbraak: zorg dus dat je goed bekijkt wat de daadwerkelijke oorzaak is. Als het gaat om reguliere acne, die daarnaast nog verergert wordt door het dragen van een mondkapje, dan zijn de Alpha-H Clear Skin producten je beste optie. Zorg dat je het meest ademende soort mondkapjes koopt en vervang of was deze dagelijks. 

Betreft het 'echte' maskne (oftewel periorale dermatitis), stap dan echt even over op de Balancing Cleanser en een dagcrème met SPF en laat je niet verleiden tot het gebruik van producten voor de acne huid, deze zijn voor jou dan echt te heftig en simpelweg niet passend bij je onderliggende huidconditie.


We beloofden u ook bruikbare MASKNE tips, hier komen ze!1. EXTRA GOED SCHOONHOUDEN
Je kunt je huid overdag een keertje extra reinigen als je de hele dag een mondkapje moet dragen. Maar overdrijf het niet, je wilt de huid niet nog verder irriteren. Zorg er in elk geval voor dat je je huid 's avonds goed reinigt met een zeer milde cleanser. Gebruik een schuimvrijer (sulfaatvrije) reiniger; deze tast de pH-waarde van je huid niet aan en beschadigt je huidbarrière niet. Onze Balancing Cleanser is ideaal: deze bevat een mix van ingrediënten die er specifiek op zijn gericht om de huid verzachten, kalmeren en herstellen. Deze reiniger is dan ook geschikt voor elke huid, in het bijzonder de gevoelige.

2. BESCHERM EN VOED JE HUID
Zorg dat je de zuurgraad van je huid ondersteunt en voedt, zodat de huid beter vocht kan vasthouden en zichzelf optimaal kan beschermen tegen ziekmakende bacteriën. Is je huid heel erg geïrriteerd? Gebruik dan de Essential Hydration Cream, een fijne dag-/nachtcreme voor een gevoelige, kapotte en rode huid. Het Vitamin E Serum helpt de huid die een beetje geïrriteerd of stuk is door het schuren van het kapje of de elastiekjes, sneller te herstellen. Het hydrateert (dit ondersteunt je huidbarriere), kalmeert en vermindert roodheid en ontstekingen. Je kunt dit serum 's ochtends en/of 's avonds onder je dag- of nachtcreme gebruiken als extra voeding en bescherming, en zo eventuele ontwikkeling naar echte maskne voorkomen.

3. DRAAG GEEN ZWARE MAKE-UP ONDER HET MONDKAPJE
Een licht dekkende make-up zou niet heel veel problemen moeten opleveren, maar als je de huid teveel bedekt, loop je meer kans op verstopte poriën en ontstekingen. Daarnaast komt al die make-up/foundation op je mondkapje terecht. En je huid langdurig bedekken met een stukje stof vol vettigheid, vuil en bacteriën is geen goed idee.

4. ZORG VOOR (VOLDOENDE) SCHONE MONDKAPJES
Zorg dat je overal en altijd schone mondkapjes bij u hebt (in de auto, in je handtas etc) en wissel ze om de paar uur. Gebruik je een stoffen exemplaar? Was ze dagelijks op 60 graden. Bewaar de schone en gebruikte exemplaren apart van elkaar. En prop ze niet zomaar los in je zak of handtas, maar bewaar ze bijvoorbeeld in een schoon zakje. Zo voorkom je niet alleen de verspreiding van virussen, maar ook van bacteriën op je huid. 

5. DÉ TIP VAN DR. PIMPLE POPPER!
De echte naam van Dr Pimple Popper is Sandra Lee. Ze is te zien bij tv zender TLC waar ze mensen afhelpt van allerhande soort pukkels, puisten en andere onderhuidse bulten. Deze dermatoloog deelde deze tip ter voorkoming van maskne op haar TikTok account: spray of dep een lotion met salicylzuur aan de binnenkant van je masker en wapper of föhn het daarna droog. De Clear Skin Tonic (2% salicylzuur) van Alpha-H is hiervoor ideaal! 

Let op! doe dit niet bij medische mondmaskers want deze werken minder effectief als ze nat zijn geweest!