Snelle levertermijn! Gratis vanaf 60€!
nl

AHA! Dit is hoe fruitzuren werken!

06-08-2019

Alpha Hydroxy Acids of simpelweg AHA's of fruitzuren genoemd, zijn niet meer weg te denken uit onze huidverbeteringsproducten. Deze zuren zijn altijd afkomstig van natuurlijke bronnen. 

Dat kan een bepaald soort fruit zijn, zoals appels, aardbeien, citrusvruchten of druiven, maar dat hoeft niet. Ze worden ook gewonnen uit melk, rietsuiker en amandelen. De term is dus nogal verwarrend, vandaar dat vaak de scheikundige naam gebruikt wordt. 


Peelend effect

Al heel lang worden fruitzuren ingezet om een gladde, stralende huid te krijgen, rimpeltjes te verzachten, vochttekort, pigmentvlekjes en verslapping aan te pakken, kortom om een gezonde, jonge huid te bevorderen. Ze hebben dus een peelend effect. 

De huid bestaat uit ongeveer 3 miljoen cellen en is het enige orgaan dat zich telkens opnieuw vernieuwd. Vergelijk het maar met een fabriek, waar oude voorraad geregeld vervangen wordt door nieuwe. In de huid gaat het precies net zo. Oude, dode huidcellen worden dagelijks afgestoten om plaats te maken voor nieuwe cellen. De meeste dode huidcellen verliezen we, maar er zijn er ook die achterblijven en aan elkaar blijven kleven. Het gevolg is een verdikte, onregelmatige bovenste huidlaag. Je kunt je voorstellen dat dit invloed heeft op de glans en teint van je huid: hoe gladder het huidoppervlak, hoe meer licht er weerspiegeld wordt. Bij een opeenstapeling van dode huidcellen kan het licht niet goed gereflecteerd worden en oogt de huid dof. Ook poriën kunnen erdoor verstopt raken, wat kan resulteren in puistjes.


PH-waarde

Om die verkleefde dode huidcellen los te weken kunnen fruitzuren worden ingezet. Wat deze zuren onder andere doen, is het "cement" tussen de dode huidcellen oplossen, zodat de huid ze alsnog kwijtraakt. Dat lukt echter alleen als de concentratie in een formule hoog genoeg is en het product de juiste PH waarde heeft, namelijk tussen de 3 en 5. De PH-waarde van de huid zelf (indien gezond) ligt tussen de 4.2 en 5.6. Hoe lager de PH waarde van een product, hoe groter de kans op bijwerkingen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een PH waarde onder de 3 irritatie, schilfering en roodheid veroorzaakt. Maar een product met een pH waarde boven de 5 doet daarentegen juist weinig, omdat het zuur dan al geneutraliseerd is. Voor de concentratie geldt iets soortgelijks. Producten met een AHA percentage vanaf 5% hebben een peelend effect op de opperhuid en maken de huidlagen eronder steviger door nieuwe collageen te stimuleren en bestaand collageen te versoepelen. Producten voor thuisgebruik bevatten maximaal 15% zuur. Nog hogere concentraties worden alleen gebruikt bij schoonheidsspecialistes of dermatologen.